Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rottweiler

2008.08.17

A magasabb követelményszint határozott szakmai megvalósítást igényel, amit most nem részleteznék. Német barátaink precizitását ismerve nem csalódik az érdeklődő: több évtizede kiforrott bírálati rendszerben zajlik e fontos esemény. Ennek szellemében indultunk útnak, megtekinteni a főtenyészszemlét, és nagy várakozásunkhoz képest eltörpült az 1300 km-es út.

A bírálatok a kutyák azonosítása után a testméretek és a fejarányok felvételével kezdődnek. Ezek után az irányíthatóságot és az emberek közötti viselkedést, a különféle zajokra való reagálást figyelték meg. Különböző tesztek szolgálják a kutyák ösztönös viselkedésének feltárását. Itt jegyezném meg, hogy ez nagyon fontos része az alkalmasságnak, ugyanis a rottweiler többnyire mint kísérő kutya van jelen a hétköznapi életben, a család kutyájaként, és adott esetben védelmezőjeként. Ezt a két feladatkört a mai tartási és társadalmi normáknak megfelelően csak tiszta ösztönökkel rendelkező és jól irányítható kutya tudja megfelelően ellátni.

Egy körungos kutyának a megfelelő küllem mellett kiváló jellembeli tulajdonságokkal kell rendelkeznie. Az őrző-védő munka során is ez a törekvés tükröződik vissza. Fantasztikus élmény volt látni a jól képzett, jó ösztönű és kiválóan irányítható kutyáknál, amint a védő-munka során a segéddel folytatott küzdelem után viselkedésük a gazda szavára pillanatok alatt nyugodttá vált. A bírók az ilyen munkát a legmagasabb kategóriába sorolták az értékelésnél. Nagy hatással volt rám a kanok közül Doc von Oberhausener Norden, a szukáknál Carin von Hertener Wappen munkája.

Évtizedekig évente kétszer, tavasszal és ősszel rendeztek körungot Németországban. Hosszasan sorolhatnám az okait annak, hogy 2004-től már csak évi egy alkalommal kerül megrendezésre a szemle. Tény, hogy kevés tenyésztő meri napjainkban felvállalni ország-világ előtt, hogy bemutassa kutyáját e megmérettetésen: az idén összesen 18 kutyát neveztek. Az ADRK-nál is felismerték, hogy probléma van a tenyésztésben, mivel egyre több a kiállítás-orientált és a teljesítményt nélkülöző tenyészet, és ez a fajta minőségi felhígulásához vezethet. A rottweiler a világ legnépszerűbb munka-, szolgálati, családi és kísérő kutyái közé tartozott napjainkig. E hírnév megingását az ADRK is észrevette, és nagy hangsúlyt fordít az ilyen tenyészalkalmassági vizsgák megvalósítására, ahol kiemelten vizsgálják a megfelelő idegrendszert, irányíthatóságot, védőkészséget, terhelhetőséget, hangsúlyozva a rottweilertenyésztés lényegét, amely nem korlátozódhat a küllemi adottságokra. Fő törekvésük változatlan: egy kiváló munkakutya, amely megjelenésében is nemességet sugároz. Minden fajtagazda klub vagy egyesület legfontosabb feladata e szemlélet megvalósítása kell, hogy legyen.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.