Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dog

2008.08.17

Szinte mindenkit lenyűgöz egy dog látványa, akár aktív kutyásról vagy csak az utca emberéről, akár felnőttről vagy gyerekről legyen szó. Ez a hatalmas termetű kutya, melyet szemünk már csak méretei miatt sem tud kikerülni, rendkívül jámbor, barátságos, a szerető gazda igazi társa. Történelme ősi és gazdag, mai formáját több száz év munkája alakította ki. Tökéletesen arányos felépítése, nemes megjelenése miatt gyakran a kutyák Apollójának is nevezik őket.
 

A fajta kialakulása

A legtöbb, a témával foglalkozó szerző egyetért abban, hogy a dogok masztiff-típusú kutyákból fejlődtek ki. A legkorábbi, dogokra utaló leleteket az egyiptomi fáraósírokban talált festményeken láthatjuk. A Közel-Keletről a kutyák valószínűleg a Római Birodalom közvetítésével kerültek, majd terjedtek el Európa-szerte. A rómaiak – meglátva a kutyában meglévő fizikai adottságokat – vadászatra, illetve gladiátor viadalokon való részvételre használták őket. A birodalom széthullása után – mint oly sok egyéb dologra – a dogra is az elhanyagoltság évei vártak.

A dogok végleges, mai formájának kialakulása a középkorban kezdődött. Ebben az időben keresztezték a már meglévő típust az agárral. Az így létrejött, hatalmas tömegű, erős, de mégis mozgékony, rettenthetetlen kutyát medve, illetve vaddisznó vadászatra használták. Később külleme és adottságai miatt kedvelt lett a nemesi körökben, ahol már inkább a birtok őrzése volt a feladatuk.Legújabb kori történelme vitatott, a dánok és a németek is magukénak mondják a fajtát. A vitát az FCI a németek javára döntötte el és végül ők lettek a standard adó ország. Ez a kettősség az oka, hogy a magyar köznyelvben is két névvel illetik a fajtát: dán dog, illetve német dog.
 

Küllem, általános megjelenés

A dogok megjelenésükben ötvözik az erejüket és eleganciájukat a gyönyörűen kialakított, harmonikusan izmolt testtel. A fajta egyike a leghatalmasabb termetű munkakutyáknak. Jelleme mindig bátor, sohasem ijedékeny, barátságos és megbízható. A fajtát a fizikai és jellembeli adottságok együttese teszi egyedülállóvá.

A magasság és a törzshossz tekintetében a kutyának "négyzetesnek" kell lennie. A marmagasság a kanoknál 80-85 cm szukáknál 72-75 cm. Súly 61-82 kg.A fej hosszúkás, kifejező, finoman kidolgozott, főleg a szemek környékén, amelyek mérete közepes, színe sötétbarna. A stop határozott. A fülek magasan tűzöttek és kupírozottak. Ezzel kapcsolatban az állatvédelmi törvények és a tartási szokások változásával egyre több vágatlan fülű kutyát lehet látni. A fogazat erős, jól kifejlett, a harapás ollós.A nyak jól izmolt, hosszú. A mellkas mély, széles és erős, de a szegycsont nem lehet hangsúlyos.A végtagok erős csontozatúak, masszívak. A mancsok erősek, kerekek, az ujjak íveltek. A körmök rövidek, feketék.A szőrzet rövid és tömör, sima és fényes. A színezet lehet fekete, sárga, sárga alapon fekete csíkos, acélkék, illetve fehér alapon fekete foltos.Mozgása kiegyensúlyozott, erőt sugárzó, lépései hosszúak, könnyedek.

Néhány dolog amit nem árt tudni a dogokról – avagy jó gazdái tudunk-e lenni egy dognak.

Mivel a fajta termetével és tulajdonságaival szinte egyedülálló a többi fajta között, ezért nem árt áttekinteni néhány olyan szempontot, amely befolyásolhatja hogy dogot tartsunk-e vagy esetleg egy más fajtát. Ennek a kérdésnek a legnyilvánvalóbb szempontjai a kutya "fogyasztása", helyigénye és egyéb költségei.

Mennyit esznek a dogok?

Ha arra gondolunk,hogy egy 8-10 kg-os kölyök a következő 12-14 hónapban kb. 60 kg-ot fog gyarapodni, akkor a válasz magától értetődő. Természetesen az elfogyasztott táplálék mennyisége jelentősen függ a táplálék tápanyagmennyiségétől és a kutya pillanatnyi szükségletétől. Általános módszer, hogy a kölyköknek 4-5 hónapos korukig napi 4-5 alkalommal adnak ételt, majd 3-szor s végül kétszer. A dogok viszonylag hajlamosabbak a gyomorbetegségekre, ezért célszerű ha – a más kutyáknál általános – napi egyszeri etetés helyett két kisebb adaggal próbálkozunk, így kevesebb megterhelés éri az emésztőrendszert. A táplálást mint általában a sokszínűség és a célszerűség jellemezze. Különösen fontos ez a kölyköknél, ahol a növekedés napról napra tapasztalható. Ebben a korban a fő hangsúly a fehérjék és a kalcium bevitelén van.

Mekkorára nőnek a dogok? Mikor érik el teljes kifejlettségüket?

Amint arról már szót ejtettünk, a dogok magassága 72-85 cm, súlyuk pedig 61-82 kg közé esik, amit a kutya neme és egyéni alkata befolyásol. A dogok – sok más nagytestű kutyához hasonlóan – viszonylag későn érnek, szellemileg és mentálisan egyaránt. A dogok a végleges nagyságukat másfél és kétéves koruk közt érik el, azonban a teljes kifejlődés – az izomzat végleges formájának elnyerése, a fejforma végleges kialakulása, stb. – 3 éves korukig is eltarthat. Az időszak hosszát befolyásolja az öröklött genetikai program, a táplálkozás, a kutya tréningezése és persze a kutya egyedi mivolta. A tapasztalat azt mutatja, hogy a szukák valamivel előbb érik el végleges fejlettségüket. A kölyök-, illetve serdülőkor kb. 18 hónapig tart. Ezen belül a tágabb értelembe vett kölyökkor 9-12 hónapos korban ér véget és a mentális fejlődés kb. 18-24 hónapos korban fejeződik be.
 

Hol tartsuk dogjainkat ?

A legkézenfekvőbb válasznak az tűnik, hogy kint a szabad ég alatt, kertes házban. A tapasztalatok azonban azt sugallják, hogy a dog nem kifejezetten kerti kutya típus. Ennek oka egyrészt maga a kutya "személyisége", másrészt a szőrzet. Egy jól megépített, nagy alapterületű és gondozott kennelben a kutya jól elvan, de ekkor is kell figyelnünk arra, hogy mindennap foglalkozzunk a kutyával (ápolás, séta, játék, stb.). Nem javasolt, hogy a dogokat egyedül, minden foglalkozás nélkül, a kertben tartsuk, mert ez neurotikussá teheti őket. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy-egy napszakra nem lehet őket egyedül hagyni a kertben.

A dogok a lakásban rendkívül elemükben vannak, ami valószínűleg arra vezethető vissza, hogy ilymódon teljesen együtt élnek a szeretett családdal vagy gazdival. Persze ha egy dogot akarunk tartani, nem árt figyelembe venni lakásunk méreteit, leginkább a saját kényelmünk érdekében.
 

Szeretik-e a dogok a gyerekeket? Milyen házőrzők a dogok?

A dogok híresek gyermekszeretetükről, imádják őket. Azonban a mi felelősségünk vigyázni a kutyával játszó gyermekeinkre, mivel ha egy kisebb gyermeket arcon nyal egy dog, az a gyerek részére felérhet egy leütéssel is. Persze vannak gyerekek, akik ezt külön élvezik. A játék közben a dog megfontolt, óvatos a gyerekekkel és szinte minden "kínzást" kibír, azonban a gyerekekkel nekünk kell megértetni, hogy a család kutyája nem egy játékállat.

A fajta – már csak megjelenésénél fogva is – alkalmas házőrzésre, hiszen egy vagy főleg több dogot meglátva az ember magától elgondolkozik azon, hogy egy dogok által lakott kertbe vagy házba bemenjen-e vagy sem. A válasz általában az utóbbi. Kicsit komolyabban: kis tréningezés után a dog tökéletes őrzőkutyává válhat, erre mentális és fizikai képességei egyaránt alkalmassá teszik. Hamar megtanulja megkülönböztetni az ismerőst az ismeretlentől és általában az ismerős üdvözlése után nyugodtan lefekszik – lehetőleg minél közelebb a gazdihoz.
 

Milyen sokáig élnek a dogok?

Az igazán nagytestű kutyákhoz hasonlóan a dogok is viszonylag rövid ideig; átlagosan 8-10 évig élnek. Emellett jó pár dog megélte a 12. évét is, de a 8-10 év egy jó átlagnak tekinthető. A viszonylag rövid életkor miatt fokozott figyelmet kell szentelnünk a kutya nevelésének, táplálásának, illetve orvosi ellátásának is.
 

Melyek a dogokra jellemző betegségek?

A dogokra két fő probléma a jellemző:
– csípőizületi diszplázia
– gyomor-, belek felcsavarodása, felfújódása.

A diszplázia okainak megtárgyalása köteteket tölthetne meg, így most csak a leglényegesebb jótanácsok: a kutya vérvonalának ellenőrzése diszplázia szempontjából, helyes táplálás (változatos és kalcium gazdag ételek, főleg kölyökkorban) és megfelelő mennyiségű mozgatás (a túlterhelést mindenképpen el kell kerülni).Az emésztéssel és bélrendszerrel kapcsolatban szintén fontos szem előtt tartani a táplálás milyenségét és a bél-, illetve gyomorcsavarodás kivédésére mindig hagyjunk szünetet az etetés, illetve a mozgás, játék között. Mindig végezzük el a féregirtást!Ezek mellett persze nem szabad elhanyagolnunk az "általános" teendőinket sem: oltások rendszeres beadatása, időnkénti orvosi ellenőrzés, stb.
 

Szőrzetápolás

Szerencsére a dogok rövid szőrzete miatt nincs szükségünk napi mosásra, vágásra, fésülésre. Az összes gondozás a szükséges időben történő fürdetésre, mosásra, a körmök levágására és a fogak jó állapotának megőrzésére korlátozódik.
 

A dogok kiképzése

A fajta hatalmas termetéből adódóan igen célszerű, ha kutyánkat legalább alapfokon kiképezzük. A kiképzést-tanítást célszerű a szocializációval kezdeni, úgy emberek mint kutyák iránt. A kiképzést 5-6 hónapos korban a legcélszerűbb elkezdeni, mivel ebben a korban a kutya igen fogékony és méretei is könnyebbé teszik számunkra a tanítást. A saját és környezetünk biztonságának érdekében célszerű a kutyát megtanítani arra, hogy ne harapdáljon, illetve ne ugráljon. (Ez elég logikusnak hangzik, ha egy 80 kg-os rohanó kutyára és egy 50 kg-os álló emberre gondolunk.) Ezentúl érdemes és ajánlott az engedelmességi gyakorlatok oktatása is (pórázon vezetés láb mellett, szabadon követés, ültetés, fektetés, helyben maradás, behívás, stb...)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

vecsés..........

(várszegi szilvia, 2009.06.03 17:35)

medig élnek a dán dogok????

Re: vecsés..........

(tapaidora, 2012.10.28 14:46)

asszem azok is 8-10 évig de lehet hogy kevesebb egy kicsivel, de lehet hogy több egy kicsivel..de szerintem ugyanaddig élnek...mert a dog az dog..:)

patkosklaudia@freemail.hu

(Mesku97, 2010.06.15 20:02)

8-10 évig élnek csak sajna:(

bodor.aki@gmail.com

(Den10, 2009.12.19 13:29)

szerintem igen élnek de nem jo kutyák szrintem tul...